Drage Ivaniševića 10A Help Center

O prijevodu
.

O prijevodu

.
.
[Vrh] [Vrh]

Loginiranje i Registracija

Zaąto se ne mogu loginirati?

Jesi li se registrirao/la? Moraą se registrirati kako bi se mogao/la loginirati na forum.
Da li si isključen/a s foruma [zabranjen ti je pristup]? Ako jesi, [kod loginiranja ćeą vidjeti poruku o tome], kontaktiraj administratora/icu kako bi saznao/la razlog(e) isključenja.
Da li si upisao/la točne podatke za loginiranje? Provjeri korisničko ime i zaporku.
Ukoliko si eliminirao/la sve tri gornje mogućnosti, i joą uvijek se ne moľeą loginirati, kontaktiraj administratora/icu [da provjeri ąto (ni)je u redu s tvojim korisničkim računom].
[Vrh] [Vrh]

Zaąto se uopće moram registrirati?

Ne moraą ukoliko administrator/ica nije postavio/la uvjet da samo registrirane osobe mogu postati.
Bilo kako bilo, Registracijom ćeą dobiti pristup dodatnim opcijama koje nisu dostupne neregistriranim osobama [Avatari, privatne poruke, e-mailovi, Korisničke grupe, itd.].
S obzirom da Registracija traje svega nekoliko minuta, preporučljivo je da se registriraą.
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu onemogućiti automatsko odjavljivanje s foruma?

Ako ne upalią opciju Loginiraj me automatski kada se loginiraą, forum će te drľati loginiranim/om samo za tvojeg boravka na forumu [odjavit će te kad odeą s foruma]. To sprečava zlouporabu tvojeg korisničkog računa.
Da bi ostao/la loginiran/a, upalią opciju Loginiraj me automatski prilikom loginiranja [ąto nije preporučljivo ako forumu pristupaą s tuđeg, a ne sa svojeg računala].
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu onemogućiti pojavu mog korisničkog imena na Online popisu?

U svom korisničkom profilu upalią opciju Sakrij moj online status - čime ćeą [p]ostati vidljiv/a samo sebi i administratoru/ici, a za ostale ćeą postati skriven/a.
[Vrh] [Vrh]

Izgubih zaporku!

Nije smak svijeta! Jest da je tvoja trenutna zaporka izgubljena [jer je kriptirana u bazi i ne moľe ti biti ponovo poslana], no, moľeą zatraľiti novu.
Klikneą na Login te na stranici koja će ti se otvoriti klikneą na Zaboravih zaporku. Daljnje upute će ti stići e-mailom.
[Vrh] [Vrh]

Registrirah se, ali se ne mogu loginirati!

Prvo provjeri da li si unio/la točno korisničko ime i zaporku.
Ako jesi, dogodila se jedna od dvije moguće stvari: ako si prilikom Registracije, a COPPA podrąka je bila omogućena, kliknuo/la na Slaľem se i imam manje od 13 godina morat ćeą slijediti upute koje su ti stigle e-mailom; ili je moľda potrebna aktivacija tvojeg korisničkog računa [za ąto vidje obavijest ili prilikom same Registracije ili ti je stigla e-mailom].
Ukoliko si eliminirao/la obje gornje mogućnosti, i joą uvijek se ne moľeą loginirati, kontaktiraj administratora/icu [da provjeri ąto (ni)je u redu s tvojim korisničkim računom].
[Vrh] [Vrh]

Registrirah se davno, ali se sada viąe ne mogu loginirati!

Dva su moguća razloga: ili si upisao/la netočno korisničko ime i/ili zaporku; ili je administrator/ica izbrisao/la tvoj korisnički račun. Ukoliko je u pitanju potonje: moľda nikada nisi niąta postao/la, [uobičajeno je periodično izbrisivanje korisničkih računa korisnika/ca koji/e niąta ne postaju kako bi se smanjila veličina baze], pa se pokuąaj ponovo registrirati.
[Vrh] [Vrh]

Korisničke postavke

Kako mogu promijeniti svoje postavke?

[Sve tvoje postavke, ako si registriran/a, su spremljene u bazi.]
Loginiraą se i klikneą na link Profil ąto će te odvesti na stranicu na kojoj moľeą promijenite sve svoje postavke.
[Vrh] [Vrh]

Neąto ne valja s prikazom vremena!

Vrijeme je gotovo uvijek točno prikazano, no, moľe biti da je ono ąto vidią vrijeme druge vremenske zone. Ako je to slučaj, promijeni postavke svojeg korisničkog profila tako da izabereą onu vremensku zonu koja odgovara području u kojem se nalazią. Uzmi u obzir da mijenjanje vremenske zone, kao i većinu postavki, moľe napraviti samo registrirani/a korisnik/ca.
[Vrh] [Vrh]

Promijenih vremensku zonu, ali je vrijeme i dalje netočno prikazano!

Ako si siguran/na da si postavio/la točnu vremensku zonu, ali je vrijeme i dalje netočno prikazano, najvjerojatniji razlog je ljetno vrijeme. Forum nema postavke praćenja prelaska između standardnog i ljetnog vremena ąto će reći da prilikom ljetnog vremena vrijeme prikazuje s razlikom od sat vremena u odnosu na pravo lokalno vrijeme.
[Vrh] [Vrh]

Mog jezika nema na popisu!

Dva su moguća razloga: ili administrator/ica nije instalirao/la tvoj jezik ili forum nije preveden na tvoj jezik.
Pitaj administratora/icu foruma da li moľe instalirati paket za jezik koji ľelią. Ukoliko ne postoji prijevod na tvoj jezik - slobodno ga napravi. Viąe informacija o tome moľeą naći na sljedećem linku: phpBB Group.
[Vrh] [Vrh]

©to moram napraviti da bi se vidjela slika ispod mog korisničkog imena?

Prilikom pregledavanja postova moguće je vidjeti dvije slike ispod tvojeg korisničkog imena.
Prva slika je povezana s tvojim statusom; obično su to zvjezdice/blokovi koji označavaju: koliko si postova postao/la odnosno tvoju funkciju na forumu [npr. administrator/ica].
Ispod nje se moľe nalaziti veća slika zvana Avatar [obično jedinstvena/osobna za svakog/u korisnika/cu].
Dopuątenja o koriątenju Statusnica/Avatara, kao i izbor dostupnosti istih, daje administrator/ica foruma [slobodno ga/ju kontaktiraj (sa) zamolbom o dopuątenju Statusnica/Avatara ukoliko isto/a nije dao/la].
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu promijeniti svoj status?

U pravilu, svoj status ne moľeą direktno promijeniti.
Većina foruma koristi statuse da prikaľe broj postova koje je postao/la određeni/a korisnik/ca, te da identificira korisnike/ce koji/e obavljaju određene funkcije na forumu [obično oni/e imaju poseban status, npr. administratori/ce, moderatori/ce].
Zloupotrebljavanje foruma, u smislu postanja puno postova samo zato da bi se dosegao ąto veći status, nema nikakvog smisla jer administratori(ce)/moderatori(ce) mogu smanjiti nečiji status [npr. smanjenjem broja postova...].
[Vrh] [Vrh]

Zaąto se moram loginirati kada ľelim korisniku/ci foruma poslati e-mail?

Ukoliko je administrator/ica omogućio/la slanje e-mailova korisnicima/ama foruma preko ugrađenog e-mail obrasca - tu opciju mogu koristiti samo registrirani/e korisnici/e [čime se sprečava zlouporaba forumova e-mail sistema od strane anonimnih osoba.]
[Vrh] [Vrh]

Postanje

Kako mogu postati [objaviti] temu/post na forumu?

Klikneą na odgovarajući gumb na forumu/temi [npr. nova tema, odgovori...].
Radnje koje (ne)moľeą raditi su uvijek prikazane na dnu ekrana foruma/teme [npr. Moľeą započinjati nove teme, Ne moľeą započinjati nove teme...].
Ovisno o tome kako je administrator/ica odredio/la, postanje moľe biti omogućeno svima ili, pak, samo registriranim korisnicima/ama.
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu urediti/izbrisati post?

Post moľeą urediti klikom na gumb uredi.
Primijetit ćeą da neke postove nećeą moći naknadno uređivati/urediti [npr. ako je u međuvremenu tema označena kao zaključana].
Post moľeą izbrisati klikom na gumb izbriąi. Primijetit ćeą da neke postove nećeą moći izbrisati [npr. ako je u međuvremenu netko odgovorio na njih].
Postoji mogućnost da administrator(ica)/moderator(ica) izmijeni/izbriąe tvoj post [u prvom slučaju bi svakako trebao/la napisati opasku ąto je i zaąto izmijenio/la].
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu dodati potpis?

Potpis moľeą napraviti/urediti u svom korisničkom profilu.
Ako si upalio/la opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku ne ľelią dodati potpis, jednostavno za vrijeme pisanja samog posta/poruke odoznačią opciju dodavanja potpisa.
Ako nisi upalio/la opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku ľelią dodati potpis, jednostavno za vrijeme pisanja samog posta/poruke označią opciju dodavanja potpisa.
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu kreirati anketu?

Kada započneą [otvorią] novu temu [ili izmijenią prvi post postojeće teme - ako imaą dopuątenje] vidjet ćeą formu Anketa ispod okvira za pisanje teksta posta [ako to ne vidią, vjerojatno nemaą dopuątenje za kreiranje anketa]. Upiąeą pitanje i [barem] dva moguća odgovora - kojih, unaprijed, za sve ankete, maksimalni limit određuje administrator/ica [da bi dodao/la odgovor klikneą na Dodaj odgovor]. Moľeą postaviti i vremensko ograničenje trajanja ankete [upiąeą broj dana; 0 = neograničeno].
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu urediti/izbrisati anketu?

Ankete moľe uređivati/urediti/izbrisati samo ona/j koja/i ih je i kreirala/o, moderator/ica i/ili administrator/ica. Da bi izmijenio/la anketu, ako imaą dopuątenje, uredią prvi post u temi [ako je kreirana, anketa se uvijek nalazi u prvom postu u temi]. Ti anketu moľeą izmijeniti samo ako nitko joą nije glasovao, dok ju moderatori(ce)/administratori(ce), mogu mijenjati bilo kada.
Anketu moľeą izbrisati samo ako nitko joą nije glasovao.
[Vrh] [Vrh]

Zaąto ne mogu pristupiti forumu?

Nekim forumima mogu pristupiti samo određeni/e korisnici/e i/ili Korisničke grupe. Za pregledavanje, postanje... na takvim forumima treba ti posebna autorizacija koju moľeą (za)traľiti/dobiti samo od moderatora(ice)/administratora(ice).
[Vrh] [Vrh]

Zaąto ne mogu glasovati u anketama?

Da bi se spriječilo namjeątanje rezultata, samo registrirani/e korisnici/e mogu glasovati u anketama. Ukoliko jesi registrirani/a korisnik/ca, a ipak ne moľeą glasovati - nemaą potrebita prava pristupa.
[Vrh] [Vrh]

Uređivanje i tipovi tema

©to je BBCode?

BBCode je specijalna implementacija HTML-a.
Mogućnost koriątenja BBCode-a daje administrator/ica foruma aktiviranjem/deaktiviranjem ove opcije. Bez obzira na to ąto je administrator/ica odredio/la, opcionalno sam/a moľeą deaktivirati koriątenje BBCode-a.
BBCode je sličan HTML-u u stilu; tagovi se umeću u vitičaste zagrade [i] [umjesto ] - ąto nudi veću kontrolu prikaza. Kod [tagovi] se moľe pisati ručno, no, ovisno o predloąku kojeg koristią, vidjet ćeą da je dodavanje BBCode-a postovima moguće i putem sučelja iznad prostora za post [poruku] na obrascu za pisanje postova.
Za viąe informacija o BBCode-u pogledaj Vodič kojemu moľeą pristupiti sa stranice za pisanje/uređivanje postova.
[Vrh] [Vrh]

Smijem li koristiti HTML?

Mogućnost koriątenja HTML-a daje administrator/ica foruma aktiviranjem/deaktiviranjem ove opcije. Bez obzira na to ąto je administrator/ica odredio/la, ti opcionalno sam/a moľeą deaktivirati koriątenje HTML-a.
Kod koriątenja HTML-a, primijetit ćeą da rade samo pojedini tagovi [oni koje je dopustio/la administrator/ica] - to je zbog onemogućavanja zlouporabe foruma.
[Vrh] [Vrh]

©to su Smajlići?

Smajlići [Smileys/Emoticons] su male sličice koje prikazuju emocije/razmiąljanja osobe [koja ih je ubacila u post].
Smajliće u post moľeą ubaciti na dva načina: upisivanjem kratkog koda [ako je administrator/ica odobrio/la, svaki Smajlić ima svoj vlastiti kod] i/ili klikom na Smajlića [Smajlići se nalaze u sklopu obrasca za pisanje postova; u pravilu se vidi samo prvih 20, a ostale moľeą vidjeti (i ubaciti) klikom na Ostali Smajlići].
Nije preporučljivo ubacivati/ubaciti puno Smajlića u post jer se time gube čitljivost i preglednost.
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu postati slike?

Postoje dvije bitne stvari koje treba zapamtiti kod postanja slika: prvo, mnogi/e korisnici/e ne vole puno slika u porukama, i drugo, slika koju umećeą/umetneą mora biti dostupna na Internetu [Ne moľe postojati samo na tvojem računalu - osim ako imaą webserver!]. Trenutno ne postoji način pohranjivanja slika lokalno pomoću phpBB-a [očekuje se da će sve ovo biti rijeąeno u sljedećem izdanju phpBB-a].
Da bi postao/la sliku: moraą obuhvatiti URL, na kojem se slika nalazi, sa BBCode [img][/img] tagovima; odnosno, ako je dopuąteno, upotrijebiti HTML tagove.
Npr.
FAQ - Drage Ivaniševića 10A Ime_slike (FAQ - Drage Ivaniševića 10A Slika)
odnosno
().
[Vrh] [Vrh]

©to su Obavijesti?

Obavijesti su postovi koji često sadrľe vaľne informacije ąto će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočią.
Pojavljuju se na vrhu svake stranice foruma na kojem su postane.
Administrator/ica određuje tko sve ima pravo postati Obavijesti.
[Vrh] [Vrh]

©to je "Vaľno"?

"Vaľno" su postovi koji često sadrľe vaľne informacije ąto će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočią.
Pojavljuju se na vrhu stranice foruma [ispod eventualnih Obavijesti] na kojem su postani.
Administrator/ica određuje tko ih sve ima pravo postati.
[Vrh] [Vrh]

©to su Zaključane teme?

Zaključane teme su teme koje je moderator(ica)/administrator(ica) [zbog nekog, a moľe ih biti puno, razloga] zaključao/la.
Moguće ih je samo pregledavati [dakle, nije moguće uređivati/izbrisati... postove...]. Ankete koje se nalaze u njima [ako nisu po određenju] zavrąavaju istog trena kada moderator(ica)/administrator(ica) zaključa temu.
[Vrh] [Vrh]

Stupnjevanje korisnika/ca i Korisničke grupe

©to su administratori/ce?

Administratori/ce su osobe s najviąom razinom kontrole nad cijelim forumom.
Mogu kontrolirati sve aspekte foruma [postavljanje dopuątenja, isključivanje korisnika/ca, stvaranje Korisničkih grupa/moderatora(ica), itd.].
[Vrh] [Vrh]

©to su moderatori/ce?

Moderatori/ce su osobe čiji je posao odrľavanje foruma.
Imaju ovlasti mijenjanja/izbrisivanja postova, zaključavanja/otključavanja/premjeątanja/izbrisivanja/razdvajanja tema u forumima koje odrľavaju.
Tu su i da bi spriječili/e korisnike/ce od skretanja s tema/objavljivanja nedopuątenih sadrľaja...
[Vrh] [Vrh]

©to su Korisničke grupe?

Korisničke grupe su grupe u koje administratori/ce grupiraju korisnike/ce.
Svaki/a korisnik/ca moľe pripadati većem broju Korisničkih grupa.
Svakoj Korisničkoj grupi mogu biti dodijeljena individualna prava pristupa, ąto administratorima/cama olakąava dodjeljivanje određenih prava određenim korisnicima/ama [npr. proglaąavanje viąe korisnika/ca moderatorima/cama foruma].
[Vrh] [Vrh]

Kako se mogu pridruľiti Korisničkoj grupi?

Klikneą na Korisničke grupe ąto će te odvesti na stranicu na kojoj ćeą vidjeti Korisničke grupe.
Nemaju sve grupe otvoren pristup; neke su zatvorene, neke skrivene...
Ako imaą pristup Korisničkoj grupi, za pridruľivanje klikneą na odgovarajuću naredbu [obično Pridruľi se grupi].
Ako ti moderator/ica odbije zahtjev bilo bi lijepo da ga/ju ne gnjavią traľenjem objaąnjenja - jer, ako se zaista dogodilo da ti je odbio/la zahtjev - sigurno je imao/la dobar razlog.
[Vrh] [Vrh]

Kako mogu postati moderator/ica Korisničke grupe?

Korisničke grupe inicijalno kreira administrator/ica pri čemu odmah određuje i moderatora(e)/icu(e).
Ukoliko ľelią postati moderatorom/icom već postojeće Korisničke grupe ili, pak, (za)traľiti otvaranje nove Korisničke grupe koju ľelią moderirati - kontaktiraj administratora/icu [npr. privatnom porukom].
[Vrh] [Vrh]

Privatne poruke

Ne mogu poslati privatnu poruku!

Tri su moguća razloga:
- ili nisi registriran(a)/loginiran(a);
- ili je administrator/ica onesposobio/la privatne poruke za cijeli forum;
- ili je administrator/ica tebe spriječio/la u slanju privatnih poruka.
U potonjem slučaju zatraľi od administratora/ice objaąnjenje.
[Vrh] [Vrh]

Dobivam neľeljene privatne poruke!

U planu je dodavanje liste za ignoriranje u sistemu privatnih poruka. Do tada, ako i dalje dobivaą neľeljene privatne poruke, obavijesti administratora/icu [ima ovlasti spriječiti korisnika(e)/cu(e) u slanju privatnih poruka ikome].
[Vrh] [Vrh]

Primih spamerski/uvredljiv e-mail od nekoga s ovog foruma!

E-mail obrazac foruma uključuje osiguranje koje prati korisnike/ce koji/e ąalju poruke. E-mailiraj administratora/icu s obavijesti o tome [priloľi čitav e-mail, uključujući i zaglavlje - ono sadrľi detalje o korisniku/ci koji/a je poslao/la e-mail]. Po primitku tvojeg e-maila, administrator/ica moľe poduzeti za to predviđene mjere.
[Vrh] [Vrh]

phpBB 2

Tko je napisao ovaj forum?

Ovaj software [u njegovom originalnom obliku] napravljen je i objavljen od strane phpBB Groupe. Dostupan je pod GNU General Public Licence i moľe se slobodno distribuirati [klikni na link za detalje]. phpBB Groupa zadrľava sva autorska prava na ovaj software.
[Vrh] [Vrh]

Zaąto X karakteristika nije dostupna?

Ako smatraą da X karakteristika treba biti dodana, posjeti phpbb.com i pogledaj ąto o tome phpBB Groupa ima za reći [nemoj zahtjeve za ovime postati na phpbb.com forumu]. Pročitaj na forumima stajaliąte phpBB Groupe o ovome i prati proceduru koja je tamo naznačena.
[Vrh] [Vrh]

Koga kontaktirati u vezi zlouporabe/pravnih stvari vezanih uz ovaj forum?

Kontaktiraj administratora(e)/icu(e) foruma. Ako ga/ju/ih ne moľeą naći, kontaktiraj moderatore/ice foruma i njih pitaj koga bi trebao/la pitati. Ako i dalje ne dobijeą odgovor, kontaktiraj vlasnika/cu domene ili pruľatelja usluga. phpBB Groupa nema apsolutno nikakvu kontrolu i ne moľe ni u kojem slučaju odgovarati za to kako se, gdje i od strane koga ovaj forum koristi. Potpuno je besmisleno kontaktirati phpBB Groupu u vezi bilo kakve pravne stvari koja nije direktno vezana uz phpbb.com Web stranice ili phpBB software. Ako e-mailiraą phpBB Groupu oko toga kako bilo koja treća stran(k)a koristi ovaj software - ne očekuj odgovor.
[Vrh] [Vrh]

Forum(o)Bir: